Oude Ebbingestraat Groningen, leukste straat van Groningen

Oude Ebbingestraat in Groningen kan wel een beetje aandacht gebruiken. Bomvol bijzondere zaken

Het is vrijwel altijd een drukte van belang in de Oude Ebbingestraat. Foto: DVHN

 

LEUK KOFFIE DRINKEN IN DE EBBINGESTRAAT

Groningers zijn dol op koffie en dat is goed terug te zien in het straatbeeld van de stad. Op bijna elke hoek van de straat is wel een koffietentje te vinden. Toch is geen enkele koffiezaak hetzelfde. Hier zetten we een aantal leuke koffiezaken voor je op een rij.

Kattencafé Op z'n Kop

Oude Ebbingestraat 57 - Ben je gek op katten én koffie? Dan is dit café de ultieme plek voor jou. Kattencafé Op z'n Kop is een gezellig huiskamercafé waar je kunt genieten van heerlijke koffie, taartjes en broodjes. In het café wonen zeven lieve asielkatten met ieder een eigen verhaal en een heel eigen karakter. Wanneer ga jij kennismaken met Maine Coon Bowie, professioneel slagroomdief Benny en de knuffelige Puck?

Chocolate Company Café

Oude Ebbingestraat 74 - De koude dagen spendeer je het beste met heerlijke chocolade en lekkere koffie in het CHCO Café. De barista’s heten hier chocolista’s. Van ’s ochtends tot ’s avonds staan ze voor je klaar met een goede kop koffie, een croissantje, salade of rijkbelegd broodje. Maar je bent natuurlijk niet voor niets in een chocolade paradijs. Geniet van heerlijke bonbons bij je koffie of pak uit met een heuze chocfondue.

 

Food Matterz

Oude Ebbingestraat 86 – Een café waar kwaliteit, ambacht en het verhaal van de producten voorop staan. Geniet van een heerlijke koffie waarin je de smaak van gemalen bonen uit Mexico, Guatemala en Peru proeft. Food Matterz is dé plek om even gezellig te lunchen of aan de slag te gaan met je laptop. De winst van de koffie draagt bij aan het financieren van waterprojecten in landen waar het nodig is. Genoeg redenen om hier eens langs te gaan.

 

Bijzonder winkelen in de Ebbingestraat 

Een van de oudste winkels van Groningen, “Vakkledinghuis Groningen, since 1925” aan de oude Ebbingestraat 67-69.

VAKKLEDINGHUISGRONINGEN.COM 

Begonnen door de Opa van de huidige eigenaar op dezelfde locatie als waar de winkel nu nog steeds zit. Vroeger het adres voor de hele provincie voor werkkleding en herenconfectie en nu nog steeds een begrip in Groningen met een grote collectie Carhartt, wollen jassen, werkbroeken, doktersjassen, Ierse en friesche truien  en de traditionele manchester werkkleding ”.  

Van "Manchester"naar  Stuutsiekoorn. Harry Hensen, oude eigenaar van het vakkledinghuis groningen vertelt

Menigeen zal nog nooit gehoord hebben van het woord stuutsiekoorn, maar de echte Groninger weet waar het over gaat. Stuutsiekoorn is de Groningse vertaling voor ribfluweel, ook wel manchester of corduroy genoemd. Een fabricaat waarbij je misschien gelijk moet denken aan vroeger: aan opa’s roestbruine broek met 'heupzelen' (bretels) en de donkerkleurige colberts met suède ellebooglappen. Waarschijnlijk was opa’s voorliefde voor ribfluweel nog iets van uit zijn jeugd. Toen corduroy nog gebruikt werd voor werkkleding, gedragen door de land- en fabrieksarbeiders. 

GODERT WALTER LEEFT VOORT


Je bent er ongetwijfeld wel eens langsgestruind: Godert Walter. Toch is de kans groot dat je de geschiedenis van deze boekenwinkel in de Oude Ebbingestraat nog niet kent. We vertellen je graag over Godert zelf, de winkel en de nieuw geopende Water's Bookshop in de Oude Kijk in 't Jatstraat. Een verhaal over een dappere man die voor een literaire revolutie zorgde in Groningen. 

80 jaar een begrip in de stad

Sinds 1935 huist in de Oude Ebbingestraat een karakteristieke boekenwinkel. Ooit opgericht als 'algemeene boekhandel', zoals dat in het Oudnederlands geschreven werd. In 1941 werd de zaak overgenomen door Godert Walter, die de boekenwinkel naar zichzelf vernoemde. Agnes van Gelder kwam een jaar later bij hem in dienst en het was gelijk liefde op het eerste gezicht. De boekenliefhebbers trouwden slechts twee maanden later en kregen twee zoons. Het geluk mocht helaas niet lang duren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verkocht Godert Walter verzetsboeken. In 1944 kwam hij hierdoor op 33-jarige leeftijd tragisch aan zijn einde, toen hij werd geëxecuteerd in zijn huis in Haren. Hoewel de boekhandel sinds toen meerdere eigenaren heeft gehad, is de winkel ter ere van zijn moed altijd de naam Godert Walter blijven dragen.

Momenteel beheren Erwin de Vries en Allard Steenbergen de zaak. De twee kennen elkaar van de voetbalclub en vormen sindsdien een goed team. Tegenwoordig kan je in de winkel terecht voor Engels-, Frans-, Duits- en natuurlijk Nederlandstalige boeken. Je vindt er een breed scala aan literatuur, filosofie, geschiedenis, sociale wetenschappen, natuur en wetenschap, architectuur, vormgeving en Groningana. Dat laatste thema is onze favoriet. Deze Groningse boeken vertellen je over belangrijke Groningers, de taal die hier gesproken wordt, de geschiedenis die zich hier heeft afgespeeld en nog veel meer onderwerpen om trots op te zijn. Het personeel heeft veel kennis over het aanbod en helpt je graag bij het vinden van het perfecte boek om zelf te lezen of cadeau te geven. Wanneer het weer het toelaat is het ook heerlijk om een plekje te zoeken in de tuin van Godert Walter. Een verborgen oord met een goed gevulde boekenkast voor de boekenwurmen onder ons. Voel je vrij om een kopje koffie te drinken en je middag hier door te brengen. Maak een praatje of geniet in stilte van de woorden op papier.

 

Boekhandel Riemer | Meer dan boeken

Nieuwe Ebbingestraat 1 – Boekhandel Riemer voelt als een grote gezellige woonkamer. Zo kun je in een van de zithoekjes alvast door je nieuwe boek bladeren of lekker rustig studeren, onder het genot van een kopje koffie en een taartje. Daarnaast hebben ze een groot assortiment aan spelletjes en organiseren ze regelmatig een spelletjesavond waar je deze kan uitproberen. Ook voor kinderen is de winkel een plek waar veel te ontdekken valt. Ze kunnen bijvoorbeeld ‘een ritje maken’ in de blauwe Trabant, of door het rode deurtje kruipen om naar de kindercollectie te kijken. Ondertussen kunnen de ouders lekker rustig door de grote collectie neuzen.  

Herenhuis Oude Ebbingestraat

Aan de benedenverdieping is het nauwelijks nog te zien, maar wie omhoog kijkt naar de gevel ziet een imposant herenhuis. Helemaal bovenin de rijk versierde gevel staat het vermoedelijke bouwjaar vermeld: 1661.

Locatie

Oude Ebbingestraat 39
9712 HB Groningen

Plan je route

Oorspronkelijk liep het pand tot ver in de Jacobijnerstraat door. In het achterste deel van het complex (dat niet meer bestaat) stalden de bewoners de koetsen en paarden. Ook had het pand voordat het in 1923 ingrijpend werd verbouwd, een karakteristiek bordes voor de voordeur. Voordat raadsheer Andreas Ludolphi dit huis liet bouwen, was de grond in het bezit van de Dominicanen. Zij stichtten tussen de Jacobijnerstraat en de Hofstraat het grootste kloostercomplex van de stad. Door een schenking van de Groninger prefect behoorde de grond waarop dit huis werd gebouwd sinds 1308 aan de Dominicanen, die naar hun eerste kerk in Parijs ook wel Jacobijnen werden genoemd. Hun Orde stichtte tussen de Jacobijner- en de Hofstraat het grootste kloostercomplex van de stad. 

 Gevelhert

Hij valt bijna niet op en toch houdt hij al decennialang alles in de gaten: het hert op de gevel van het hoekpand waar de Oude Ebbingestraat en de Turfsingel elkaar kruisen. 

De Oude Ebbingestraat is een straat in de binnenstad van Groningen. De straat loopt van de noordzijde van de Grote Markt naar de Diepenring. Ten noorden van de Diepenring verandert de naam in Nieuwe Ebbingestraat. De naam komt voor het eerst voor in 1245 ('Dodo Ebbinga scultetus'). Daarmee is het voor zover bekend de oudste nog bestaande straatnaam in Groningen.

De naam Ebbinge verwijst waarschijnlijk naar het geslacht Ebbedinga (of Ebdinghe, Ebdince, Ebbedinge), wat mogelijk is afgeleid van ebbe oftewel abt. Een alternatieve verklaring, die ook is afgeleid van abt, veronderstelt dat in de nabijheid van de huidige Ebbingestraat in de vroege middeleeuwen een hof heeft gestaan van het klooster van Werden. Abt zou dan verwijzen naar de abt van het klooster. Dat het klooster in Groningen een hof heeft gehad is bekend uit meerdere bronnen, waar dit heeft gestaan is nog nimmer vastgesteld.

De Ebbingestraat was van oudsher de weg naar het Hogeland in het noorden van de provincie Groningen. Dat betekende dat de straat een levendig karakter had en daarmee aantrekkelijk was om een nering in te beginnen. Ook tegenwoordig is het nog een uitgesproken winkelstraat.

Het zuidelijkste deel van de straat is bij de bevrijding van Groningen in 1945 zwaar beschadigd. Na de oorlog is dat deel opnieuw opgebouwd. De oorspronkelijk vrij smalle entree van de straat bij de Grote Markt is toen aanzienlijk verbreed en aan beide kanten voorzien van een bescheiden zuilengalerij. Meer naar het noorden is nog een aantal historische panden bewaard gebleven, waarvan de beide panden ter hoogte van de Jacobijnerstraat het markantst zijn.

Monumenten

De Oude Ebbingestraat telt zeven panden die zijn aangewezen als rijksmonument. Daarnaast staan in de straat 28 gemeentelijke monumenten.

Adres

Bouwjaar

Beschrijving

Monument

Afbeelding

Oude Ebbingestraat 20

1953

Winkelpand, wederopbouw op de hoek van de Rode Weeshuisstraat. Ontworpen door H.J. van Wissen.

GM 104503

Oude Ebbingestraat 28

1958

Winkel met bovenwoning, wederopbouw. Ontworpen door F. Klein

GM 104386

Oude Ebbingestraat 25-35

1829

Protestantse Theologische Universiteit, voormalige Nutsspaarbank

GM 102944

Oude Ebbingestraat 32-32c

1954

Winkelpand met bovenwoning. Wederopbouw, ontworpen door P. Bugel en Thom. Wildeboer

GM 104385

Oude Ebbingestraat 39

1661
(datering in gevel)

Diep pand op hoek Jacobijnerstraat. Twee bouwlagen en zolderverdieping onder zadeldak. Rijk gebeeldhouwde voorgevel.

RM 18641

Oude Ebbingestraat 41-43a

1892

Dubbel pand, winkel met bovenwoningen. Ontworpen door P.M.A. Huurman, winkelpui uit jaren 50.

RM 486061

Oude Ebbingestraat 42

16e eeuw

Oorspronkelijk woonhuis, thans winkel met bovenwoning. Twee bouwlagen met mezzanine onder een schilddak. Lijstgevel uit de 19e eeuw.

GM 102961

Oude Ebbingestraat 44

16e eeuw

Oorspronkelijk woonhuis, thans winkel met bovenwoning. Twee bouwlagen met mezzanine. Schilddak. Opmerkelijk de glas in lood bovenlichten op de eerste verdieping en de dakpanbedekking van zwart geglazuurde oudhollandse pannen.

GM 102962

Oude Ebbingestraat 45

1905

Woonhuis in art-nouveau-stijl ontworpen door A.Th. van Elmpt.

RM 486071

Oude Ebbingestraat 46

16e eeuw

Woonhuis, twee verdiepingen met mezzanine onder schilddak met lijstgevel uit 19e eeuw

GM 102963

Oude Ebbingestraat 47

1905

Oorspronkelijk woonhuis, thans café De Drie Uiltjes. Ontworpen door P.M.A. Huurman in art-nouveau-stijl.

GM 102946

Oude Ebbingestraat 48

16e eeuw

Woonhuis twee hoge bouwlagen met mezzanine onder schilddak met 19e-eeuwse lijstgevel

GM 102964

Oude Ebbingestraat 49-53a

1905

Winkel-wooncomplex ontworpen door G. Gisius in art-nouveau-stijl.

RM 486077

Oude Ebbingestraat 50

16e eeuw

Woonhuis, twee verdiepingen met mezzanine

GM 102965

Oude Ebbingestraat 52

17e eeuw

RM 18642

Oude Ebbingestraat 54

Winkel-woonhuis, nieuwe voorgevel in 1900 naar ontwerp van G. Nijhuis

RM 486093

Oude Ebbingestraat 56

1880

Woonhuis, twee verdiepingen met mezzanine

GM 102967

Oude Ebbingestraat 58

1870

Winkel-woning, drie traveeën breed, karakteristieke facade-architectuur

GM 102968

Oude Ebbingestraat 59

1905

Winkel met bovenwoning in art-nouveau-stijl ontworpen door P.M.A. Huurman

GM 102948

Oude Ebbingestraat 60

1880

Pand, twee verdiepingen met mezzanine

GM 102969

Oude Ebbingestraat 62

1875

Woonhuis, twee verdiepingen en mezzanine

GM 102970

Oude Ebbingestraat 64

16e eeuw

Voorhuis, twee verdiepingen met mezzanine, aan beide zijden een drup, achteraanbouw. In 1952 op begane grond een nieuwe pui.

GM 102971

Oude Ebbingestraat 66

16e eeuw

Diephuis met tuitgevel, in de 17e eeuw nieuwe voorgevel, in 1952 nieuwe pui, samen met nr 64

GM 102972

Oude Ebbingestraat 68

16e eeuw

Voorhuis met twee achterhuizen op zeer diep perceel (36 meter)

GM 102981

Oude Ebbingestraat 71

1885

Winkel met bovenwoningen

GM 102952

Oude Ebbingestraat 72

16e/17e eeuw

Woonhuis, twee lagen met schilddak met achterhuis, links een drup, rechts was een mandelige muur met nr 74

GM 102974

Oude Ebbingestraat 74
hoek Hardewikerstraat

15e/16e eeuw

Oorspronkelijk woonhuis, nu winkel met bovenwoning

GM 102975

Oude Ebbingestraat 75
hoek Hofstraat

Winkel met bovenwoning, drielaags

GM 102954

Oude Ebbingestraat 76
hoek Hardewikerstraat

19e eeuw

Oorspronkelijk woonhuis, twee verdiepingen met gedrukte zolderverdieping onder laag schilddak

GM 102976

Oude Ebbingestraat 78-80

16e eeuw

Pand had ws relatie met de Ebbingepoort die hier tot de uitleg van de 17e eeuw heeft gestaan. Pand in 19e eeuw herbouwd en voorzien van karakteristieke winkelpui

GM 102977

Oude Ebbingestraat 81

1905

Winkel met bovenwoning, drielaags onder plat dak ontworpen door P.M.A. Huurman

GM 102957

Oude Ebbingestraat 82

17e eeuw

Dwarshuis samen met nr 84, tweelaags onder zadeldak, direct na de knik in de straat bij nr 78-80

GM 102979

Oude Ebbingestraat 84

17e eeuw

Rechter deel dwarshuis smane met 82, tweelaags onder zadeldak

GM 102980

Oude Ebbingestraat 86
hoek Spilslsuizen

1929

Winkel-wooncomplex ontworpen door G. Hoekzema

GM 102973

Oude Ebbingestraat 91
hoek Turfsingel

Vier traveeën breed, onderkelderd hoekpand, voormalige apotheek.

RM 48643